zondag 22 november 2009

Pixlr








Afgelopen week bezochten de CIO´s van het Rijk de 2.0 Webexpo in New York. In het kielzog hiervan bevonden zich ook een aantal collega´s van het Nationaal Archief. Via de hashtag van een van die collega´s stuitte ik - digitaal - op deze studiereis, en een - voor de reis aangemaakte - Expo-community op Ning (pas toegang nadat je jezelf hebt ´uitgenodigd´). Hierop kon ik de belevenissen van de expo-gangers in tekst, beeld en geluid vernemen en bovenal de door hen opgedane (nieuwe) kennis en inspiratie .



















Die Ning bleek een aardige gevarieerde mix aan bijdragen te bevatten, temeer het kennisniveau van de deelnemers plus de bijdragende ´achterblijvers´ zeer uiteen liep. Da´s over het algemeen ook een waardevolle mix omdat je enerzijds hierdoor (verder) de diepte, de inhoud wordt ingesleept. Anderzijds wordt duidelijk dat lang niet alles voor iedereen gesneden koek is, goed om met beide benen op de grond te blijven staan.

En soms, soms kom je via zo´n community domweg hele handige, praktische tips tegen zoals Pixlr, een online gratis variant van Photoshop.

donderdag 19 november 2009

Banksy

Altijd cool! Banksy...

zondag 15 november 2009

RSS

Juni 2009 verklaarde ik RSS dood, gekscherend uiteraard maar met ´n kern van waarheid. RSS als webfeedformaat werkt uiteraard nog steeds prima, uitstekend zelfs. Alleen zie ik het meer en meer toegepast worden in ´zakelijk´ gebruik... Voor individueel gebruik zie je de verspreiding en vooral het tot je nemen van nieuws - voorheen via RSS - verschuiven naar een site als Twitter.




























En toch is RSS de afgelopen tijd bij mij weer bezig aan een voorzichtige opmars, heel specifiek via de Google Reader op mijn N73. De reden is heel simpel, een niet te stuiten behoefte ´alle´ #23-dingenblogs te lezen. En via RSS met name de voordelen van..:

Een webfeed is een alternatieve, versimpelde weergave van online inhoud. Het is de meest gebruikte vorm van websyndicatie.

...Zorgen ervoor dat ik snel, en efficiënt (zonder opmaak, uitlijning en de rest van de ´data-slurpende´ widgets van een blog) een bericht kan doornemen.

Zodoende neem ik aan ´t begin en einde van de dag in de trein even de tijd om de nieuwe posts door te nemen van de tweede groep #23-dingers, de coaches en zo nu en dan een nieuw bericht uit de pilotgroep. En tussendoor, overdag, komen nieuwe bijdragen gewoon aan de linkerzijde van mijn browser binnen via een RSS op deze link .

Hoe Archiveer ik miljoenen websites tegelijkertijd?

Hier volgt een ingezonden mededeling ;-)




















Archief 2.0 speel-en-deelsessie: Hoe archiveer je miljoenen websites tegelijk?
Kortgeleden trok de Amerikaanse internetgigant Yahoo! de stekker uit Geocities en miljoenen homepages wereldwijd gingen op zwart. Geocities was een van de eerste mogelijkheden voor gewone mensen om een eigen website te starten. Web 2.0 gaat over de consument als producent en dus is de doodsteek voor Geocities voor Archief 2.0 aanleiding om een praktijkgerichte speel-en-deelsessie te organiseren over websitearchivering. Want hoe archiveer je eigenlijk miljoenen websites tegelijk?

Datum en tijd

Maandag 7 december 2009, 10.00-12.00 uur

Locatie
Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), 's-Hertogenbosch (routebeschrijving)

Programma
10.00 uur - Ontvangst

10.15 uur - Chido Houbraken: Nut en noodzaak van web(site)archivering: een inleiding

10.30 uur - Jacques Mattheij: Geocities: hoe red je miljoenen websites tegelijk? En waarom?
11.00 uur - Ingmar Koch: Archief 2.0 archiveren

11.30 uur - Vragen en discussie

12.00 uur - Einde

Deelnemen?

Stuur een e-mail naar archief20@gmail.com. Deelname kost 2 euro, te betalen op de dag zelf.

Samenvattingen presentaties

Nut en noodzaak van web(site)archivering: een inleiding

Het belang van websitearchivering is zo zoetjes aan wel doorgedrongen tot de archiefwereld. Maar weten we ook wat we willen bewaren? En waarom? En tegen welke problemen lopen we aan? En heel actueel: is er een verschil in acquisitie- en bewaarstrategie tussen Web 1.0 en Web 2.0?

Geocities: hoe red je miljoenen websites tegelijk? En waarom?

In oktober 2009 trok eigenaar Yahoo! de stekker uit Geocities. Miljoenen websites gingen op zwart. Geocities was een van de eerste (gratis) mogelijkheden voor het grote publiek om zich als "producent" op het web te begeven. Daarmee is het een interessante bron voor het beschrijven van de geschiedenis van het web geworden. Jacques Mattheij vond dit belangrijk genoeg om op eigen houtje te proberen de collectie Geocities-websites voor het nageslacht te bewaren en toegankelijk te maken via de site Reocities.com. In zijn presentatie deelt hij zijn mening en ervaringen met ons.
Archief 2.0 archiveren

Omdat natuurlijk ook voor de Archief 2.0-community 'practice what you preach' geldt, heeft Ingmar Koch een paar maanden geleden geprobeerd heel www.archief20.org te bewaren. Niet zomaar een website, maar een compleet sociaal netwerk dus! Dat bleek meer voeten in de aarde te hebben dan hij vantevoren bedacht had. In zijn presentatie deelt Ingmar niet alleen de resultaten van enkele nachten downloaden met ons, maar vertelt hij ook welke problemen en beperkingen de huidige manier van bewaren met zich meebrengt.

Meer informatie over de achtergrond van deze speel-en-deelsessie? Volg de discussie op Archief 2.0

Meer informatie over Archief 2.0? Kijk op www.archief20.org

donderdag 12 november 2009

Screencast

Veel van de tips en trucs die - naast de dingen - zo nu en dan worden geplaats op 23-archiefdingen zijn voorzien van een screencast. Da's niets meer dan de bewegend beeld en geluidsvariant van een screenshot. Via Jing bijvoorbeeld kan je een account aanmaken waarmee je gratis screencasts kan maken van mazimaal 5 minuten.

Tijdens de startbijeenkomst van de tweede groep 23-nationaalarchiefdingen heb ik een presentatie gehouden over 't belang van zorgvuldig omgaan met gebruikersnamen en wachtwoorden. Ook omdat tijdens de cursus bij verschillende programma's en toepassingen vele, vele accounts moeten worden aangemaakt. Goed om daarvoor wat tips van de hand te doen hoe nu op een slimme manier al die gebruikersnamen en wachtwoorden te onthouden.

dinsdag 10 november 2009

Val van het IJzeren Gordijn

Omdat de Val van het IJzeren gordijn inderdaad iets meer is dan enkel de val van de Berlijnse Muur



















Deze foto uit een prachtige set van Peter Turnley.

woensdag 4 november 2009

We zijn weer begonnen... #1 - #2 - #3

Afgelopen maandag is de tweede groep collega's van het Nationaal Archief begonnen met hun #23-archiefdingen. Deze keer ga ik met vijf nieuwe bloggers aan de slag, hieronder de Feeds van deze groep.