maandag 24 januari 2011

Magnitogorsk, de jeugd van de hoogovens



Er zijn van die plaatsen die blijven fascineren. Magnitogorsk is er zo een, om de zoveel tijd waart de stad weer door mijn brein. Flarden van vijfjarenplannen, dwangarbeid, Ivens en (vermeende) helden en Nederlandse architecten die de stad planden vanaf de tekentafel.

Zomer 2005 was ik -voor Russische begrippen- om de hoek, op slechts 200 kilometer in Ufa.


Grotere kaart weergeven

En hoewel ik met vaste Rusland-reis-gezeg @TAG000 pogingen ondernam de Magneetberg te bereiken, bleek de spoordienstregeling -voor ons althans- niet courant genoeg waarop wij westwaarts toogden, om vervolgend te belanden in Oeljanovsk. Ook niet misselijk kan ik verzekeren. Het jaar daarop hebben we overigens het Hoogoven-midden-in-een-stad-als-reisbestemming alsnog in praktijk gebracht in Kemerovo (zie ook een eerdere post). Toevalligerwijs was ook daarbij een Nederlandse architect betrokken, Van Loghem.

Om de zoveel tijd gooi ik Magnitogorsk weer eens door de zoekmachine om 'ns te kijken wat voor een voor mij relevante treffers het weer oplevert. Meestal is het zoeken naar search?q=magnitogorsk+stam of search?q=magnitogorsk+niegeman. Enige tijd geleden was ik daarbij al gestuit op een documentaire uit '96 of '97 waarin Ivens propagandafilm Komsomol, de bewieroking der Sovjet vooruitgang, geïllustreerd aan de glorieuze opbouw van Magnitogorsk een wat wrang randje krijgt door de verliezers 55 jaar naar dato ook aan het woord te laten.

Lange tijd dacht ik dat deze documentaire: Magnitogorsk, de jeugd van de hoogovens, na een vergeefse zoektocht naar de dvd, een flard tussen de treffers van de zoekmachine zou blijven. Tot ik in een vlaag van helderheid plots de database van Beeld en Geluid bevroeg. Warempel, ze hebben 'm! En voor slechts € 29,75 branden- en sturen ze een kopie op.



Ik zeg: слава! en bestellen maar