woensdag 4 januari 2012

Open Data



Op 26 november 2011 hield ik in Overhoeks, Amsterdam Noord bij de Code Camping georganiseerd door Hack de Overheid & Apps voor Nederland (samen met een aantal andere erfgoedinstellingen) een pitch over een tweetal Open Data sets van 't Nationaal Archief.



Voor mij was het even het sluitstuk van een najaar dat in het teken stond van Open Data. Via de Open Cultuur Data workshop op 4 oktober in Rotterdam. Gevolgd door de Speel en Deelsessie Open Data/Open Architectuur van Archief 2.0 op 7 november in Utrecht. Stond de Code Camping helemaal in het teken concreet van DOEN!

Naast de pitches waren de datasets ook allemaal voorzien van door ons geschreven datablogs waarin wat uitgebreider op het materiaal kon worden ingezoomd.

De zaal zat vol programmeurs, knutselaars en code monkeys die aandachtig luisterden hoe wij onze data probeerden te verkopen. Plots voelde je weer 10 en hoopte je bij de gymles dat ze je maar snel zouden uitkiezen in het trefbalteam. Gelukkig stuitte ik al snel op een tweetal programmeurs die wel brood zagen in data van historische kaarten. En na een dagje sleutelen hadden ze een demo klaar van een iPad-app waarmee op een andere wijze door de set kaarten kon worden gebrowsed. De makers zijn nu nog wat aan het tweaken en finetunen zodat het uiteindelijk als app in de Appstore



Afgelopen week bleek een tweede programmeur de datablog over onder andere 4.VEL goed te hebben gelezen. Via een publieke twitterlijst wordt om de zoveel tijd automatisch een kaart, een foto over wielrennen of over voetbal de tijdlijn ingeslingerd. Het toffe eraan is dat via de api en ongetwijfeld wat geprogrammeer de beschrijving en afbeelding automatisch vanuit de fotcollectie en kaartencollectie worden omgezet naar een nieuwe tweet. Hulde aan de standaardisatie en de standaarden, hulde aan de maker!

Daar waar bij het Nationaal Archief de api alleen nog op het beeldmateriaal zit (de archieven en indexen zijn als datadumps beschikbaar) heeft het Rijksmuseum Amsterdam het voordeel dat zij hun collectie in één systeem hebben zitten. Daardoor kan via hun api ruim 100.000 objecten en beschrijvingen plus bijhorend beeldmateriaal worden aangeroepen. De programmeurs hebben dan ook bepaald niet stil gezeten met deze Rijksmuseum-dataset. Inmiddels zijn er zo'n 6 apps ontwikkeld waarbij ik bijvoorbeeld de hier bovenaan geëmbedde Gezichten van het Rijksmuseum gemaakt door ab-c media een uitermate versassende insteek vind hebben.

Een van mijn goede voornemens voor 2012... Meer met Open Data!

Ps. recent opgeleverde apps in het kader van de wedstrijd Apps voor Nederland kan je hier bekijken