woensdag 4 september 2013

Lemen Hut

Sinds april van dit zijn we de trotse eigenaar van 220 m2 volkstuin op Streven naar Verbetering. Wie zo nu en dan per trein Rotterdam passeert op weg naar Den Haag kan 't complex zien liggen aan de rechterhand...


View Larger Map
... Vlak voor de trein de Schie oversteekt. Op de volkstuin mogen tuinhuisjes staan waar je tussen april en september mag overnachten. Tevens mag je een kasje plaatsen een gereedschapsschuurtje en nog zowat van die dingen. Uiteraard goed gereguleerd met allerhande regels en richtlijnen. In de roman De Zaadvergadering schetst Tony van der Meulen een prachtig beeld hoe vanuit 't perspectief van een volkstuinverenigingsvoorzitter (3x woordwaarde) 't reilt en zeilt op zo'n complex.

 

Inmiddels hebben we 't lapje grond een klein beetje in cultuur gebracht. Er staan een paar fruitboompjes (appel, peer, kers en pruim). We hebben er bessenstruiken, een braam en een druif geplant. Aan de oostzijde staan een stuk of 8 aardperen wortel te schieten. Iets verderop komt de venkel al aardig op. De munt groeit als een gek, de goudsbloem is opgeschoten tot goudsbloemen. De peultjes zijn zelfs al weer van de bamboestokken af, 't eerste maaltje uit onze tuin. Onkruid doet het ook bijzonder goed. Het is spreekwoordelijk schoffelen tegen de bierkaai.
Naast de beplanting hebben we paadjes aangelegd, constructies gemaakt om hangmatten aan op te hangen, een insectenhotel opgehangen aan 'n paal en een buitenkraan aangesloten op de waterleiding. Wellicht 't meest zichtbare bouwwerk op onze tuin is momenteel 't gereedschapsschuurtje welke, niet geheel onverwacht, meestal wordt aangeduid met de term: Afrikaanse hut.
Het pièce de résistance dient nog gebouwd te worden. De lemen hut. Het daadwerkelijke tuinhuisje van zo'n 25 m2. Het streven is deze te bouwen met zo veel mogelijk bij elkaar gescharreld (tweedehands) bouwmateriaal. Van zoveel mogelijk natuurlijke materialen als stro en leem. En om zoveel mogelijk van de bouwwerkzaamheden zelf te doen.
De eerste bouwwerkzaamheden hebben inmiddels plaatsgevonden. In twee weekeinden tijd hebben we als fundament 19 stapels van 3 (tweedehands) stoeptegels geplaatst.
Veel passen en meten, aantikken en toch weer uitgraven om alles waterpas te krijgen. 
De volgende stap zal het opbouwen van de balklaag zijn, die zal rusten op het fundament van stoeptegels. Ik heb mezelf voorgenomen om met enige regelmaat over de voortgang van de bouw de bloggen. Het leuke van het zelf bouwen van een huisje van stro en leem is dat heel veel anderen hier ook mee bezig zijn en hun ervaringen online delen. Internet, blogs, youtube of pinterest bieden een schat aan voorbeelden, instructies, methodes en ook fouten. 

Wordt vervolgd!