Voor:
Na:
En wat valt op? Inderdaad, dezelfde blouse!
Gisteren was de afsluitende bijeenkomst van de Pilot #23 archiefdingen bij het Nationaal Archief. Van de 27 deelnemers hebben gisteren er gisteren 20 het certificaat in handen gekregen.
Vooralsnog een score van bijna 75% maar belangrijker lijkt mij de omslag die gedurende de afgelopen maanden heeft plaatsgevonden bij de deelnemers en coaches. Het beeld, hun beeld op web 2.0 is veranderd. Gechargeerd zou je kunnen stellen van sceptisch afwijzend naar omarmend met de nodige scepsis. De afsluitende bijeenkomst bewees dit ook met een (Wiki) opdracht waarin we in groepjes van vier een #23 archiefding voor intern gebruik- en extern gebruik moesten bedenken. De ideeën en voorbeelden vlogen er bij iedereen uit.
Maandag aanstaande start de tweede groep binnen het Nationaal Archief. Niet als een pilotproject maar als een reguliere cursus. Meer dan 40 collega's zullen zich de komende weken gaan vastbijten in hun #23 archiefdingen.
Op basis van de pilot zal er wat geschaafd, herschreven en zelfs geschrapt (en vervolgens weer aangevuld) worden in de huidige 23 archiefdingen.
Ding #15 wordt geschrapt en vervangen door een kaart-ding en ding #20 wordt geschrapt om te worden vervangen door een mobile-device ding. Archivarissen blijken minder met geluid en muziek te hebben... De slechte geluidskwaliteit van de muziek via - bijvoorbeeld - de pc-speakers maken de beleving van bijvoorbeeld ding #20 toch niet optimaal is...
4 opmerkingen:
Archivarissen blijken minder met geluid en muziek te hebben...
Foute conclusie. Archivarissen blijken méér met geluid en muziek te hebben, ze willen het gewoon kwalitatief goed hebben, en geen slechte kwaliteit via een mobieltje of een minimaal speakertje van een pc !
@Archivarius
Ik las recent ook nog een muziekverhaal van je in de Top 2000 n.a.v. de post van Christian van der Ven over het Verhalenarchief.
Je hebt helemaal gelijk, ik zal de tekst wat nuanceren...
Maar het is dan ook een mooie blouse!
Wat ding #20 betreft: jammer maar wel begrijpelijk hoor.
Aan de andere kant: steeds meer gemeentearchieven zullen op korte en langere termijn geluidsopnamen van raadsvergaderingen beschikbaar moeten stellen. Met dat in het achterhoofd is het niet slecht om na te denken hoe je audio (dus niet per sé muziek) eenvoudig aan het grote publiek zou kunnen aanbieden.
@Ingmar
Jouw conclusie, met name met het oog op #15 deel ik wel.
Ik zie daar ook een verschil tussen het Nationaal Archief waar (met name) papier, foto's en kaarten de boventoon voeren en gemeentearchieven die qua type materiaal ook beeld en geluid beheren.
Daar kun je m.i. leuke 2.0 dingen mee doen. Wellicht zou je in het programma die splitsing of keuze aanbrengen.
Heeft u veel audio doe dan 15A bij een veelvoud aan kaarten kies 15B.
Een reactie posten