Grotere kaart weergeven
Minimaal de helft van de lol was het thuis uittekenen van kaarten en routes dwars door de velden en de bossen al dan niet op weg naar een hut, liefst voorzien cryptische omschrijvingen en geheime aanwijzingen.
Een week geleden stuitte ik in De Volkskrant op een recensie van Van daar naar hier, en omgekeerd (althans, die titel in het Engels dan...).
Wellicht dat de ondertitel van het boek al voldoende duiding en inhoud geeft: A Curious Collection From The Hand Drawn Map Association. En ook de recensie geeft in een fragment aan waarin voor mij de kracht en de charme van dit type kaarten zit.
Neem de bibbertekening van een route door Waynesboro, Virginia. Een ritje van niks misschien, maar juist doordat elke nadere informatie ontbreekt, kun je er een reis van Odyssee-achtige proporties bij fantaserenDe jeugdige cartograaf werd hierdoor weer 'ns wakker geschud, mijn ogen begonnen te glimmer van herkenning. De recensie was omlijst o.a. met een kaart van de hand van Kees Touw.
Verrassend is het Nederlandse aandeel: een schema van de haven van Numansdorp, getekend door Kees Touw uit Rotterdam. Met potlood heeft hij de positie van de Attacus gemarkeerd, het vrachtschip van zijn ouders dat hier ooit in een strenge winter vast raakte in het ijs.Toen ik vandaag bij de opening van Bridgin' in galerie Hommes was in Oud-Charlois stuitte ik boven op een set tekeningen/kaarten die ik vaag meende te herkennen.
Inderdaad... Kaarten van Kees Touw.
Nu het thuisfront eens enthousiast proberen te maken voor zo'n kaart. Dat zal lastig worden met drie kunstwerken in de afgelopen anderhalve maand.Kees Touw
Havens, sluizen, rivieren, kanalen en verkeersituaties op het water, allemaal vanuit de lucht gezien waardoor ze een enigszins abstract karakter krijgen, bepalen nu al weer geruime tijd het werk van Kees Touw. Hij stamt uit een schippersfamilie. Tot zijn achtste voer hij bij zijn ouders aan boord van motorschip Attacus in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Hij vervaardigt vanaf 1983 doorgaans tekeningen waarin hij zijn jeugd archiveert.
Het werk dat Kees Touw laat zien is niet eenduidig. In het ene geval zijn het de simpele vormen van waterwegen en of havens. In het andere geval zijn er krijttekeningen die het vaarbereik per jaar aangeven. Het patroon verschilt per jaar. De ene keer niet zover van Nederland, de andere keer diep Frankrijk in en via de Rijn weer terug. Altijd onderweg. …"We zijn niets anders dan de strandvonders van ons eigen leven, brokstukken verzamelend langs de zee der vergetelheid"… (uit `Paranoia` van W.F.Hermans).
6 opmerkingen:
Ik tekende vroeger ook kaarten. Vooral fantasiekaarten - met doolhofbossen en kastelen en zo - maar ook schatkaarten die aangaven waar op mijn kamer, in de tuin, op het pleintje voor het huis of zo verder een of ander prul verborgen lag. In sommige van die kaarten maakte ik wat scheuren, ik verkreukelde ze en liet ze een tijdje in de thee liggen, zodat ze er mooi oud uitzagen.
Een expositie zijn ze nooit waard geweest, maar ik heb er urenlang tekenplezier aan beleefd! :-)
Grappig, jij ook al :-).
Toen ik gisteren een vriend hierover sprak, plus een van de eigenaren van de galerie... Bleken we alledrie kaarttekenaars te zijn geweest. Zou het een jongentjesding zijn?
Ik wilde ze ter verfraaiing ook nog wel eens aan de rand in de fink steken cq. laten aanbranden. Ook een mooi effect ;-)
Ik tekende vroeger kaarten over uit de atlas en ging daar dan oorlogje op spelen, legers intekenen en verplaatsen.
Daarnaast hebben atlassen en dus kaarten altijd een enorme aantrekkingskracht op mij gehad. Google earth is dan ook een applicatie die regelmatig bij me aanstaat om dingen terug te zoeken waar ik ben geweest of waar ik naar toe zou willen.
Die kaart is de mooiste van allemaal eigenlijk.
Zelf fantatsiekaarten tekenen... daar was ik waarschinlijk weer niet creatief genoeg voor.
Leuke post!
Ik tekende vroeger kaarten over uit de atlas en ging daar dan oorlogje op spelen, legers intekenen en verplaatsen.
Daarnaast hebben atlassen en dus kaarten altijd een enorme aantrekkingskracht op mij gehad. Google Earth is dan ook een applicatie die regelmatig bij me aanstaat om dingen terug te zoeken waar ik ben geweest of waar ik naar toe zou willen.
Die kaart is de mooiste van allemaal eigenlijk.
Zelf fantasiekaarten tekenen... daar was ik waarschinlijk weer niet creatief genoeg voor.
Leuke post!
Dat in de fik steken was ik alweer vergeten - waarschijnlijk verdrongen na een incident waarbij een pronkstuk van een kaart in luttele seconden ten prooi viel aan een ware vuurzee (die ik volgens mij door middel van 'stinkbommetjes' had veroorzaakt).
@Chris
Besef mij dat de #BVB neiging er al vroeg inzat ;-) (bij beiden overigens)
Een reactie posten