dinsdag 12 juli 2011

Vrouwe Fortuna of toch de Stedemaagd?

Mooi item afgelopen weekeinde bij de NOS plus een bonusitem op de site zelf.


'Fortuna van Urk, still van http://nos.nl

Het vermeende Romeinse hoofd, gevonden in een akker bij Urk net na de Tweede Wereldoorlog, beter bekend als Fortuna van Urk, is waarschijnlijk in het geheel niet zo oud. Lange tijd ondersteunde het, zij het wat dubieus, de claim van Romeinse bewoning om en rond Urk.De werkelijke verklaring van vondst is zo niet nog fraaier!
De verwarring verdween toen zich een man meldde. Hij kende de kop maar al te goed. Zoals veel Urker jongetjes speelde ook hij in de jaren 40 geregeld in de haven. Daar meerden binnenvaartschepen af en stortten hun lading, tonnen puin uit Rotterdam. Dat werd gebruikt als materiaal voor de dijkenbouw in de Noordoostpolder. Het stuk dijk bij Creil dankt er zelfs zijn naam aan: de Rotterdammerhoek, bij schippers een berucht stuk IJsselmeer.De jongen had met vriendjes de loodzware kop mee naar huis willen nemen. Ver kwam hij niet. Het ding was amper te tillen en werd achtergelaten in een akker.
Nora Schadee van het Museum Rotterdam stelt dt er nog wel wat nader onderzoek plaats kan vinden naar de exacte herkomst van de Rotterdamse Stedemaagd. Maar ze vermoedt de herkomst in het oude stadhuis aan de Kaasmarkt, voorzien van een classistische make-over in de 19e eeuw. Altijd leuk om daar online een voorschotje op te nemen, tegelijkertijd klopt het dat er weinig scherp beelmateriaal van dat stadhuis voorhanden is.


Gezicht op de Gedempte Botersloot, op de achtergrond het oude stadhuis. Fotograaf: Henri Berssenbrugge. via Mijn Historsich Rotterdam


Gezicht op de Gedempte Botersloot, vanaf de Botersloot ter hoogte van de Nieuwmarkt gekeken richting de Centrale Bibliotheek. Schilder: Frans van Gullik, circa 1880. Collectie: Historisch Museum Rotterdam. Fotograaf: Hajo Piebenga, 2004. via Mijn Historsich Rotterdam

Geen opmerkingen: