vrijdag 4 september 2009

#17 Genealogie

Zelf heb ik niet zo veel met genealogie. Gekscherend zeg ik wel eens dat ik daar na mijn pensioen wel eens over buig, mocht het nog nodig zijn. Immers aan beide kanten van de familie is al het nodige werk verricht. Bovendien, wat valt er nog te onderzoeken? Mijn vaders kant stamt af uit een geslacht van keuterboeren net ten zuiden van Deventer (uiteindelijk weggesaneerd begin jaren ´60). Terwijl mijn moeder uit een Deventer arbeidersgezin afkomstig was dat één generatie daarvoor - inderdaad - ook enkel uit keuterboeren bestond, net ten noorden van Deventer welke tijdens de crisis voorafgaand aan WO2 het bedrijf eraan moesten geven.























bron: http://entoen.nu/crisisjaren

Grappig is dat ik de afgelopen zeven jaren in meer of mindere mate betrokken ben geweest met Genealogie, via de aanbodzijde. Tussen 2002 en 2007 bij het Gemeentearchief Rotterdam werkte ik op een afdeling die als primair doel had het beschikbaar stellen van digitale bronnen - DTB´s, BS & Notariële Archieven - via internet. Ook bij het Nationaal Archief ben ik betrokken bij het beschikbaar stellen van persoonsinformatie, bestanden interessant voor stamboomonderzoekers. Zij het dat de directe link met genealogie wat minder is dan in Rotterdam.

In Rotterdam merkte ik, ook door het directe contact met de gebruikers, dan ook hoe dit soort onderzoek leeft. Archieven, Studiezalen leunen qua bezoekers(aantallen) (naar mijn inschatting) voor 60% op genealogen. Het online bezoek doet hier niet voor onder. De Rotterdamse Digitale Stamboom was qua bezoekers een goudmijn, plezierig ook om deze aantallen door te geven aan de gemeentelijke financiers die je uiteindelijk ook afrekenen op relevantie, op bezoekersaantallen.

Voor genealogen, merkte ik, was de beschikbaarheid van gegevens, de hoeveel aan materiaal, bronnen en de correctheid van de gegevens essentieel. Een van mijn eerste vermeldingen op internet is dan ook een van een Genealogische Google Group, waar mijn reactie op ´t disfunctioneren van de site werd gedeeld met de leden.














Wat dat betreft hebben archieven goud in handen. Ik heb het ´vermoeden´ dat genealogie een blijvertje is en dat het bij uitstek een toepassing is die zich leent voor online, community-achtige toepassingen. De praktijk wijst dit natuurlijk ook uit met de vele sites, fora, databases en bovenal actieve online gebruikers. Ik denk dat de stelling dat genealogen de early adopters zijn van het inzetten van internet en online tools bij het verwerken van historische informatie.

Groot nadeel vooralsnog vind ik de versnippering van de online gegevens. Er zijn een aantal grote databases zoals Genlias en de Digitale Stamboom (plus in mindere mate ISIS). En er zijn tal van kleinere, vaak lokaal geörienteerde databases. Tot op heden ontbrak het grotere plaatje voor Nederland op een initiatief als TOP (voorheen lastig te vinden bijvoorbeeld via Google) na.

Goed nieuws dan ook om te weten dat er de afgelopen maanden hard gewerkt wordt vanuit de verschillende databases en initiatieven om te komen tot één overkoepelende landelijke database, site c.q. portal. Helaas heb ik er nog geen link over kunnen vinden maar vanuit Rotterdam en Den Haag weet ik van collega´s dat de gesprekken en het ontwerpen gaande is.

5 opmerkingen:

Christian zei

In mijn presentaties over web/archief 2.0 begin ik steevast met de door jou ook al genoemde discussiegroep en allerlei daaraan gerelateerde projecten. Het ontstaan van die community, waarin zowat alle functies van een archiefdienst aan de publiekszijde worden overgenomen, vind ik nog steeds het voorbeeld dat het beste de kern van het nieuwe web toont. Mensen die elkaars vragen beantwoorden, mensen die kennis delen, diensten voor een ander uitvoeren, gedigitaliseerde bronnen en toegangen online zetten, cursussen aanbieden, contact leggen... Dat soort dingen.

Het is trouwens nog meer dan 60%, vaak tegen de 80%.

P.s.: Waarom heb je trouwens geen "volledige feeds" ingesteld? Nu moet ik vanuit m'n rss-reader steeds doorklikken...

Luud de Brouwer zei

Die gezamenlijke website/database, daar heb ik ook over meegedacht binnen de klankbordgroep. Voorlopig is het vooral een product van de Genlias en Digitale Stamboom gebruikers.
Onze eigen applicatie die inmiddels toch ook al wat gebruikers heeft is op de een of andere manier niet in beeld gekomen, behalve dan mijn inbreng.
De versnippering is misschien een nadeel, maar van de andere kant, als je precies weet waar je moet zoeken is het een groot voordeel. Bovendien is op met name lokaal niveau vaak de digitalisering van de akten een stuk verder gevorderd en gratis!

Tim de Haan zei

@Luud

Ik geloof ook niet zozeer in een centraal model dat kost te veel moeite om alle partijen en alle data op één lijn te krijgen. Bovendien voelt dat voor velen niet helemaal lekker, je geeft de regie uit handen.

Ik geloof veel meer in een decentraal systeem waardoor de ´open´ structuur van de data deze ook op andere niveaus kan worden getoond. Hierbij kan je best tot een basisset persoonsgegevens komen.

Decentraal hou je de regie, het beheer de extra informatie die niet in de basisset past en wellicht ook de extra´s zoals scans.

@christian

Leuk is die organische groei van onderop. Tsjonge 80% nog meer dan ik al vermoedde. Ik zal mijn feeds trouwens eens op volledig instellen.

Anoniem zei

hello... hapi blogging... have a nice day! just visiting here....

23 Dingen zei

Zou een geweldige 'Ding' worden. In de bibliotheekbranche wordt er al jaren gesteggeld om te komen tot EEN centrale catalogus waar alle openbare-, speciale- en wetenschappelijke bibliotheken in te vinden zijn met hun collecties. Technisch kan het wel om die databases met elkaar te koppelen, maar daarnaast zit je ook met allerlei politieke issues en ook zaken als rommelig opgezette data.

Wat de aquabrowser doet (bijv. zoeken.bibliotheek.nl) komt misschien al een eind in de richting van wat jullie zouden willen. Ieder kan gewoon doen wat ie al deed, je laat alleen de aquabrowser het harde werk doen. No sweat ;-) Starten maar!