woensdag 16 december 2009

StalingradProminent staat in de header van mijn blog dat het gaat over Rusland, boeken, ICT, Web 2.0, Geschiedenis, Architectuur, Kunst (liefs gecombineerd) en ik besef mij zo nu en dan dat een aantal van die trefwoorden er bekaaid vanaf komen in mijn posts. Neem nu Rusland, da's al weer ruim 4 maanden geleden dat ik voor het laatst daarover geblogd heb. Over de Rode Heuvel in Kemerovo.

Kortom tijd om dat hiaat weer eens te vullen, uiteraard 'liefst gecombineerd'. Dus in de categorieën Rusland & Geschiedenis een verwijzing naar een van mijn meest favoriete leveranciers van 'Berichten uit het Oosten': English яussia. Met een fraaie fotoserie uit 1947 van Amerikaanse journalisten/fotografen uit Stalingrad één van de 12 город-герой (heldensteden plus één fort). De Koude Oorlog was nog niet volledig op dreef en van uitwisseling van personen en (wellicht) ideeen was nog sprake.

De stad zelf staat nog op mijn Todo-list. Na Leningrad, Odessa, Kiev, Moskou, Fort Brest en Minsk zou 't mijn zevende герой-locatie zijn. Maar ja, 't is al weer dik twee jaar geleden dat ik (Wit-)Rusland aandeed, de reizen naar 't Oosten zijn een beetje in het klad gekomen. Hoewel ik inmiddels plannen aan het smeden ben om voorjaar 2011 Kaliningrad aan te doen.
2 opmerkingen:

Albert zei

Kaliningrad, ligt dat nou in een Russische enclave tussen Polen en Litauwen? En is daar dan ook zo'n corridor zoalsvroeger naar Danzig/Gdansk en later naar (West-)Berlijn? Interessant!

Timmietovenaar zei

Het is inderdaad een raar stukje geografie...

In eerste instantie een exclave maar -defacto- door de toetreding van Polen en Litouwen tot de EU daarvan weer een enclave.

Maar er bevindt zich geen corridor tussen kaliningrad en het moederschip
Lange tijd was dat geen probleem maar - door de geschiedenis en geografie ingehaald - inmiddels wel.

Wvv