zondag 16 augustus 2009

#12 Krasnaja Gorka, Rode Heuvel

Op http://23archiefdingen.pbworks.com/Krasnaja-Gorka%2C-Rode-Heuvel heb ik een wiki-pagina gemaakt over de Krasnaja Gorka, de Rode Heuvel. De html van die bijdrage heb ik hieronder gerecycled (een paar opmaakdingetjes nog gewijzigd) in deze blogpost.


School-Zeven van de Kemerovo-mijnen, ca.1927

Zomer 2005 vertrok ik met reisgenoot middels een boemel vanuit Novosibirsk naar Kemerovo; in de hoop om nog wat te vinden van de gebouwen die de Nederlandse architect Van Loghem bovenop de kolenmijn van de Rode Berg midden in het Russische Kuzbass mijngebied in Siberië.

Ik en mijn reisgenoot troffen na een wilde taxirit vanuit het stadscentrum, over de Tom naar de Rode Heuvel een museumpje aan ter ere van de Autonome Industriële Kolonie (AIK) opgericht door de Nederlandse Communist Sebald Rutgers gevestigd in het zogenaamde Dóm Roetgers (дом Рутгерс).

We bleken niet de enige Hollanders te zijn na 80 jaar die de berg aandeden. Voor de Stichting Analyse van Gebouwen waren een tweetal studenten bouwkunde alle druk doende de bouwwerken ontworpen door Van Loghem in kaart te brengen. We hadden het geluk een rondleiding over de heuvel te krijgen langs alle gebouwen waar de meeste, zij het in deplorabele staat, nog overeind stonden.

Een van de meest bijzondere gebouwen op de heuvel is de school die al lang geen dienst deed als plek waar generaties kinderen van de Rode Heuvel hun lessen kregen. Inmiddels was het een machine-opslag, fitness-ruimte, onder water gelopen (in de kelder) Sovjet-archief, logeeradres voor landlopers, ga zo maar door.

Zo nu en dan gooi ik de zoekwoorden Kemerovo, Van Loghem, Krasnaja Gorka door de zoekmachine heen om te kijken of er nog wat nieuws aan ´t front is en stuitte ik recent op een Russischtalige-site over de heuvel zijn geschiedenis en alle gebouwen.Gelukkig is er nu Google Transelate die heel behoorlijk (zelfs) Russisch omzet naar het Nederlands. Hieronder de (enigszins bewerkte) vertaling:
Kemerovo Mijnbestrijdingsactie School

Het schoolgebouw werd gebouwd in het kader van het AIK «Kuzbass» Project in de jaren 1926-27 door de Nederlandse architect Van Loghem voor school-Zeven van de Kemerovo mijnen.
Het is een van de meest interessante gebouwen van architect, bewaard in Kemerovo. Het ongewone bouwdeel van de school is te vinden in het midden van het complex: de watertoren én de muren gecombineerd uit twee soorten materiaal: steen en hout.
De school, was het hoogste punt van het gebied waardoor de watertoren met een reservoir dienst kon doen voor het gemeentelijke watervoorziening netwerk. Tegen de winter, de Siberische vorst zorgt hout - een materiaal met een hoge warmte-isolerende eigenschappen- voor de bescherming van de watertanks, dit wordt toegepast in het bovenste gedeelte van het complex .
De constructieve oplossing van de watertoren was uniek, een houten huis ingepast in een monolithische frame van gewapend beton met ondersteuning van platen uit de watertank . Huis en muren werken onafhankelijk van het interne staal- beton skelet.
De architectuur van het gebouw is functionalisme uit de jaren ´20 gecombineerd met lokale bouwtradities.
Het schoolgebouw is opgenomen in de lijst van monumenten van de architectuur en stedenbouw van regionaal belang. In Nederland wordt het toegevoegd aan de lijst van de Nederlandse architectonische monumenten gelegen in het buitenland.

School-Zeven van de Kemerovo-mijnen, wat er van resteerd ca. 2005

2 opmerkingen:

Petra023 zei

Mooi verhaal! Is deze reis ook waar je liefde voor Rusland geboren ontstaan is, of was die er al?

Timmietovenaar zei

Die was al wat eerder ontstaan, op ´papier´ al tijdens m´n studie en in 2003 tijdens de eerste trip Moskou -> Novgorod -> Sint Petersburg.