vrijdag 13 augustus 2010

Prypiat

Soms neem je weer 'ns de tijd om wat oude foto's uit Den Ouden Doosch door te nemen zoals hieronder Prypiat, de Oekraïne. Nu zal die naam wellicht niet het feest der herkenning zijn maar dat zal de naam van de kerncentrale enkele kilometers verderop ongetwijfeld wel zijn: Tsjernobyl.

Posted by Picasa

4 opmerkingen:

Christian zei

En je kunt daar gewoon rondlopen zonder al te veel gezondheisgevaar?

Christian zei

Ik bedoel natuurlijk gezondheiDsgevaar...

Timmietovenaar zei

Ja, mits je wat regels in ogenschouw neemt is het risico (zegt men) te overzien. Vooral mos moet. je vermijden, niet op staan. De straling is dan ook niet gelijkmatig neergekomen, sommige delen zijn ernstiger vervuild dan andere delen en daardoor gevaarlijker. Maar een dagje daar zou qua straling (aanwezig overigens in bv. elke stad) acceptabel moeten zijn.

De reactoren er omheen (Tsjernobyl is een complex van meerdere kerncentrales) zijn nog in gebruik, worden gecontroleerd uitgezet wat overigens járen duurt. In ploegen werken er nog duizenden mensen. Twee weken op (intern gehuisvest) twee weken af.

Wel een bizarre plek, wandelen op een plek die gegraveerd is in je eigen geheugen als bewust meegemaakte historische gebeurtenis.

Christian zei

Pfff... En ik maar denken dat daar een soort spooklandschap was ontstaan, waar een mens niet meer zou moeten komen. Blijken er gewoon duizenden mensen te werken!

Ik heb toen wel een docu gezien over die ontplofte centrale. Misschien dat ik dat beeld geprojecteerd heb op het hele gebied. Maar inderdaad, al die overige centrales en zo, dat is er ook allemaal nog. En het draait gewoon door.

Lijkt me inderdaad erg surealistisch om daar rond te lopen...