zaterdag 17 september 2011

조선민주주의인민공화국

Als een bijna krankzinnig historisch anachronisme inmiddels al weer 63 jaar onderweg... Noord Korea. Terwijl in Noord, Zuid, Oost en West bijna alle communistische regimes zijn vervangen of dusdanige routes hebben ingeslagen die amper nog wat met de oude leer van doen hebben... Handhaaft het land zich jaar in jaar uit, zo nu en dan met een tegenslag, wat nucleaire spanning of een treinreis van Kim Jong-Il. Het is toch vooral een regime, in de informatie die ons erover bereikt, wat enigszins op lachspieren wekt. Met enige regelmaat surf ik weer even langs Kim Jong-Il looking at things, een site waarbij de grote leider de grootse prestaties van de industrie en landbouw van eigen bodem aanschouwt; een hilarische reeks. Overigens kan je in de Noord-Koreaanse PR-Webshop IPhone hoesjes kopen.

Van het zelfde niveau het filmpje waar ik op stuitte waarin een reeks Noord-Koreaanse televisiefragmenten met muziek en montage in een nèt wat andere context is geplaatst.



Overigens een van de weinige boeken die ik ken over Noord-Korea is gelijk ook een fraaie: Hand in hand in het donker van Barbara Demick. Een journaliste die op basis van verhalen van vluchtelingen uit eenzelfde gebied een onthutsend beeld schetst van de afgelopen 20, 25 jaar in Noord-Korea.

Geen opmerkingen: