dinsdag 28 januari 2014

Luctor (et emergo)

Had ik al verteld over de vorderingen en de kleine terugslag die we hadden rond de opbouw van de lemen hut? Sinds september zijn we langzaam maar gestaag de lucht in gegaan. Het idee was om na het leggen van het fundament, een stevig frame van Douglas bovenop de stoeptegels:


Een drietal dakspanten op te richten:


Via een flink aantal gordingen:


Plaatwerk, dampwerend folie en panlatten:


Kwam het sluitstuk aan bod, de cederhouten shingles:


Dankzij het milde weer konden we relatief lang doorwerken en ook de eerste twee Zuid-Wester stormen doorstond het bouwwerk glansrijk. Alleen toen raasde plots, vlak voor Kerstmis, een Zuiderstorm over 't land. Het bouwsel met gesloten dak en open onderzijde fungeerde vermoedelijk als een vliegtuigvleugel Het kwam een stukje los en zakte door z'n hoeven:


Het goede nieuws, na toch ook wat tranen... Het fundament staat 'steady als een rock' en ook de shingles plus flink wat gebruikt materiaal bleken herbruikbaar. Maar het dak, de dakspanten, gordingen, hoekijzers waren te zeer ontzet om het dak nog te redden. In de kerstvakantie hebben we het bouwsel ontmanteld en opgeruimd:


En hebben we besloten dat we gaan voor een prefab blokhutje waar we wel het shingledak weer op terug gaan bouwen:
 De hoeveelheid leem die we hebben zal in ieder geval binnen verwerkt worden in de (noord)wand waar de kachel tegenaan komt. En ik wil toch ook proberen het schuurtje wat we er al hadden neergezet (en door het instorten toch ook een beuk heeft gekregen) te bepleisteren met leem. Van lemen hut naar lemen hutje...

Dus niet getreurd! We bouwen, zij het op wat andere wijze, stug door!


Geen opmerkingen: