maandag 22 december 2014

Den Haag, Delfshaven en een blokhut


Ik heb 't bloggen een beetje laten versloffen in het afgelopen jaar. Want hoewel er netjes in mijn twitter- en facebook-bio een verwijzing staat naar deze blogspot-url... Zag ik dat mijn laatste bericht al weer van bijna een jaar geleden dateert. De 'lemen hut' was een maandje eerder ingestort, ontmanteld en de blik was al weer gericht op een nieuw bouwwerk: de (Finse) blokhut. Om daarmee te beginnen: die staat. Een blokhut uit de catalogus met er zelfstandig een schoorsteentje bovenop geplaatst, een dak van gerecyclede shingles, een zelf getimmerd vlonder en een kleine overkapping die je eventjes tegen de regen beschermd en die tevens bruikbaar is om een schommel aan op te hangen.












 





Sowieso was 2014 een druk en een bijzonder jaar. Ik werd op 19 maart verkozen in de Gebiedscommissie Delfshaven als een van de 15 leden. En na een turbulent begin mocht ik per 1 juni daar zelfs als vice voorzitter aan de slag. Dat betekent dat ik sinds afgelopen zomer minder in Den Haag ben te vinden bij het Nationaal Archief (dinsdag en donderdag). En dat voor de andere helft van de week (maandag, woensdagochtend en vrijdag) Delfshaven mijn uitvalsbasis is.


Grappig genoeg zit er overlap in taken en accenten tussen archief en gebied. In de afgelopen periode was ik in Den Haag  druk in de weer met 't Wikipedian in Residencetraject van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief. In Delfshaven hebben we sinds afgelopen zomer ook een Wiki. In eerste instantie bedacht om een belangrijk instrument uit het gebied - het gebiedsplan - interactiever te maken.  Maar sinds 30 juli...
 http://wikidelfshaven.nl/index.php?title=Participatiebudget_en_%27Open_Spending%27&offset=&limit=500&action=history

... ook een plek om inzicht te geven in een andere pijler van het gebied - de pot voor bewonersinitiatieven - via #openspending. Die daarin te nemen stappen hebben ook weer een overlap met wat ik in de afgelopen jaren heb verzet bij 't archief rond #opendata.

Dat #openspending verhaal begint langzaam maar zeker aan (maatschappelijk) belang te winnen. Stedelijk is er ook in Rotterdam aandacht voor. Tijdens de afgelopen gemeentelijke begrotingsbehandeling zijn de piketpaaltjes daarvoor wat verzet. Maar omdat goed voorbeeld goed doet volgen proberen we in Delfshaven die transparantie ook consequent uit te dragen. Iets wat ook niet onopgemerkt blijft.  Het Rotterdamse blog VersBeton wijdde er een kort item aan. En nadat er hierover contact bleef bestaan, ontstond in co-creatie een kaart met daarop de toegekende bewonersinitiatieven in Delfshaven. Hoe de #opendata en openbaarheid uit Den Haag ook z'n nut heeft in Delfshaven.

  

Ik ben zelf niet zo van de goede voornemens per 01-01. Misschien is 't een goed plan om voor nieuwjaar 't bloggen weer wat frequenter op te pakken? Om te kijken hoe de parallel tussen Den Haag en Delfshaven gelegd kan worden. Om te beginnen met de prachtige viskaart uit 1536. Public Domain overigens. Dus beschikbaar voor hergebruik!
  Kaart van de visscherijen in de Maas omtrent Delfshaven en Schoonderlo.

Geen opmerkingen: