donderdag 22 januari 2009

Informatiestress ? (in dat geval stoppen met lezen)

De RSS is voor mij inmiddels een onmisbare toepassing geworden om orde aan te brengen in enorme informatiebrij op internet. In mijn reader heb ik netjes orde aangebracht in websites, categorieën en onderwerpen en lees ik enkel wat ik wil lezen. In eerste instantie was ik scheutig met het abonneren op feeds tot dat ik omwille van het overzicht daar ook de rem op zette. Er zit voor mij althans een maximum op de hoeveelheid informatie die ik kan handelen. Vergelijkbaar met vitamine C neem je er teveel van dan neemt het lichaam het niet meer op.
Desalniettemin mis ik soms die begindagen van Wild West RSS waarbij je op de hoogte bleef van werkelijk alles wat je interesse had mits het een feed aanbood (en je werkgever verstoken bleef van voortgang). Het was een beetje de geavanceerde vorm van het surfen in het wilde weg waar ik vanaf 1996 gerust middagen mee kon vullen in het computerlokaal, L-gebouw aan de Burgemeester Oudlaan 50.

Via de RSS van Lifehacking stuitte ik op de site van SuggestRSS en site die je RSS suggesties kan doen op basis van je bestaande feeds. Het schijnt te werken door je OPML (daar had ik nog nóóóít van gehoord) uit je RSS-reader te exporteren en vervolgens toe te voegen aan deze site. Ik heb 't nog niet gedaan want (volgens mij) kan ik uit mijn Netvibes geen OPML trekken. Maar mocht ik een OPML weten te bemachtigen zal ik 'm zeker eens toevoegen aan SuggestRSS. Een mooie manier om op gecontroleerde wijze je interessegebieden te toetsen en mogelijk uit te breiden. Net zoals je op Amazon suggesties krijgt op basis van je zoektocht of zoals de Centrale Discotheek Rotterdam (ook op locatie) op basis van drie artiestsuggesties, hier nieuwe pareltjes bij weet te zoeken, althans suggesties doet.

1 opmerking:

Tom C zei

Timmie: http://faq.netvibes.com/how_do_i_manage_my_account#how_to_export_an_opml_file