donderdag 26 maart 2009

Komodovaranen en onverwachte vondsten in het archief

In een tijdsbestek van 24 uur werd ik deze week tot tweemaal toe geconfronteerd met de Komodo-varaan.
















Allereerst met het merkwaardige RTL-teletekstbericht over een dodelijk ongeval na de val uit een (de kracht zit 'm in het detail) appelboom en de daarop volgende 'ontmoeting' met twee Komodo-varanen.

Gevolgd door de geboorte van drie Komodo-varaantjes in Diergaarde Blijdorp.




Ik moest plots denken aan de recente tip van een collega Onderzoek waarvan ik zo nu en dan met smaak verneem welke merkwaardige, bijzondere, aparte en amper ontdekte schatten hij tegenkomt bij zijn werk, die wij in de depots van het Nationaal Archief herbergen. Het Nationaal Archief en de Komodo-varaan blijkt in het geheel niet zo'n merkwaardige combinatie te zijn.

Via Wikipedia had ik al ontdekt dat de Komodo-varaan betrekkelijk laat 'ontdekt' is. Pas in 1910 was dit het geval, in 1912 werd de soort beschreven en door Luitenant Steyn van Hensbroek werd een foto en huid geleverd (aldus Wikipedia). De Komodo-varaan in vernoemd naar het eiland Komodo, een van de Kleine Soenda-Eilanden in Indonesië, destijds Nederlands Indië. Vanaf midden jaren twintig kwamen buitenlandse expedities op gang om dit merkwaardige dier te bekijken.

En zo kan het dat in het archief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken...










Plots tal van stukken aanwezig zijn over expedities naar Comodo, de Kleine Soenda-Eilanden, Komodo. Of een stuk over Waranen voor de dierentuin van Rome.











Voor wie het gehele archief wil bekijken of door de inventarisnummers heen wil lopen. Klik hier.

Geen opmerkingen: