zondag 15 maart 2009

Lui, Liège, Tchantchès-land


Luik, van de wafels, Simenon en de Tchantchès bezocht ik dit weekeinde.

In Nederland heeft de stad geen beste naam vermoedelijk door de snelweg, de A25 dwars door de stad, waardoor enkel desolate industrieterreinen aan je voorbij schieten alvorens je de tunnelbak in glijdt.
En feitelijk is dat niet Luik maar Droixhe, Bressoux, Amercoeur, de rafels aan de oostoever van de stad. Steek je La Derivation over naar Outremeuse, de wijk van Simenon, dan begint het te leven en via de Pont St. Leonard, de Pont des Arches of de Pont Kennedy beland je dan in de Coueur Historique. Of steek je door via de Montagne de Bueren door naar de Citadelle. En dan is het plots een aangename stad met een fraai historisch centrum met een rauw, onopgepoetst randje. Kronkelende straatjes en steegjes omhoog de heuvels bestraat met kasseien waar gerestaureerde vakwerkhuizen en krotten elkaar afwisselen.
Dat gegeven gecombineerd met fijne cafés, rechtstreeks afkomstig uit de jaren ´50, prima lunchstekken en voor ´s avonds plezante bistro's... Dan loont het de moeite om rechts aan te houden bij het naderen van Luik op de A25 . Niet de tunnelbak te pakken bij het in het vizier krijgen van de Outremeuse, maar de Quai de Barbou... Echt, het is de moeite waard.


Geen opmerkingen: