maandag 31 augustus 2009

#16 YouTubeDing #16 was een mooie aanleiding om zelf eens aan de slag te gaan met het in elkaar knutselen van een filmpje. Toevallig was ik hier de afgelopen weken al een héél klein beetje mee aan de slag gegaan.

Al vrij snel ontdekte ik de kracht en het gemak van Windows Moviemaker. Wat een geweldig pakket is dat voor diegene betrekkelijk eenvoudig een filmpje in elkaar wil draaien. Een titel, tekstoverlappingen, muziek, draaien, ver-sepia-en, aftiteling. Met Moviemaker draai je er je hand amper meer voor om.

Wel loop je tegen een aantal problemen aan voor en tijdens het filmen. Zo houd ik mijn camera altijd rechtop waardoor fimpjes (per fragment) 90° moet draaien.

Voordat je daar al aan toe bent gekomen liep ik al tegen het probleem aan dat mijn telefoon films als MP4 opslaat, een formaat waar Moviemaker (tsja, Windows) niet heel veel mee kan. Zaak is dan de 'ruwe footage' in MP4 te converteren naar het voor Moviemaker begrijpelijke WMV of AVI. Dat converteren kan via een programmaatje dat je download, bijvoorbeeld ImTOO MPEG Encoder of via een online converter zoals Media Convert.

Daarnaast wil je een beetje film omlijsten met wat muziek. Heb je het merendeel van je MP3's van je speler verwijderd - zoals ik bij #15 reeds had gedaan - dan is je playlist vrij beperkt. Bovendien ben je ongetwijfeld bekend met bepaalde nummers, ideaal ter omlijsting van je filmpje, maar waar je nog niet **** mee gevonden wil worden. In dat geval is er iets als Filsh.net die je in staat stelt YouTube filmpjes via een externe site te rippen (op de seconde nauwkeurig) om de muziek vervolgens weer op te slaan als MP3.

Moeten we als archieven aan de slag met het aanbieden van bewegend beel- (en geluid)? Uiteraard, waarom niet? Niets leuker voor gebruikers om zich zo nu en dan te verpozen met fraaie, oude filmfragmenten. Niet voor niets doen programma's die hier op inhaken landelijk (Andere Tijden) of lokaal (Vergeten Verhalen) het uitstekend.

7 opmerkingen:

papercut zei

Wat een leuk vers filmpje, moet wel heel anders zijn als je zelf met maken aan de slag gaat!

Maar eh... waarom niet gewoon de Pixies? ;)

Luud zei

En dan heb je een typo gemaakt in de titel... en dan moet het hele circus opnieuw. Tenzij je het gewoon laat staan natuurlijk.

Goed filmpje, lekker muziekje.
Leuk dingetje :)

Timmietovenaar zei

@ Mooie aan Moviemaker is dat je dat vrij snel gefixed hebt.
Thanx voor de spellingcheck, slordig natuurlijk :-s.
Het hele circus hoeft daardoor gelukkig niet over.
Ik ga er gelijk mee aan de slag.


@papercut Ik twijfelde even over 't origineel, ga overigens in oktober naar de HMH voor de originele Pixies.

Luud zei

@Timmietovenaar
Ik bedoelde het circus van uploaden bij Youtube en de andere er af halen... of kun je gewoon vervangen daar? Of was dat bij Slideshare?
Soms wordt het me allemaal teveel :)

Luud zei

O ja, ik werk ook met moviemaker en dat is inderdaad prima!

23 Dingen zei

Grappig altijd die filmpjes vanaf de fiets. En je hebt een baardje tegenwoordig!
Net als bij mijn vraag over historisch audiomateriaal... heeft het NA ook beeldmateriaal? Zou het wat zijn om, in navolging van het Flickr the commons succes, ook filmopnamen waarvan informatie ontbreekt, op YouTube te zetten?

Timmietovenaar zei

@23 dingen

Beeldmateriaal is een lastige voor het NA, daar hebben we amper wat van.

Al het bewegend beeld en geluid wordt beheerd in Hilversum bij ´t fraaie NIBG. Volgens mij is dat officieel ook zo geregeld.

Dus op korte termijn voorzie ik - voor ons - helaas geen Flickr the Commons voor bewegend beeld.

Ken je overigens de Celluloid Remix competitie, één van de spin-offs van het Beelden voor de Toekomst-project (waarvan Flickr the Commons er ook een is)? Erg leuk!