vrijdag 4 september 2009

#18 Boeken

Lang zag ik er geen brood in, het documenteren van je boeken online. Ik had ze immers (hoofdzakelijk) thematisch al lang en breed op volgorde staan in mijn boekenkasten grofweg in vier clusters:
  • Rusland
  • Geschiedenis
  • Architectuur
  • Rotterdam


Tot ik enige weken mij toch maar eens aanmeldde. In eerste instantie via een gratis account welke tot 250 boeken gaat. Maar binnen 2 avondjes inkloppen dreigde ik daar al over heen te schieten waardoor ik mijn account maar geüpgrade naar een levenslange account (voor $25,-, dankzij de lage dollarkoers de waarde van een knaak en een kwatta).

Op de een of andere wijze raakte LibraryThing een snaar bij mij waardoor ik maar door en door bleef gaan met het invoeren van boeken en zonder enige twijfel betaalde voor het upgraden van mijn account. Iets wat ik nog nóóit heb gedaan bij 2.0 toepassingen.

En dat komt niet door het uiterlijk van de site welke ik vrij rommelig van opzet vind en wat oubollig qua layout. Of door de gebruiksvriendelijkheid van de applicatie zelf, met name bij het invoeren van boeken, die vind ik ook mager. Kan ik een Engels- of Duitstalig boek niet gelijk invoeren dan bestaat altijd de kans dat het exemplaar, de metadata hierover, alsnog in een van de andere 659 bibliotheken die ´meedoen´ aan LibraryThing kan staan. Alle 690 collecties bijvoorbeeld kan je helaas niet simultaan doorzoeken bij het invoeren. Ook het bewerken gaat het lang niet altijd soepel en intuïtief.

Maar wat geeft het, de boekenkast in de woonkamer staat er nu in, op een aantal boeken (vooral atlassen en rare buitenlandse exemplaren) na en ik sta te popelen om de boekenkast boven door te ploegen en in te voeren. Ik twijfel nog over de aanschaf van een barcodescanner via LibraryThing:





















Maar wellicht is dat een beetje ´over de top´, handmatig invoeren ging inmiddels ook behoorlijk vlot.

Aan het verkennen van alle functionaliteiten ben ik nog amper (op LibraryThing op m´n mobiele telefoon) toegekomen, de focus ligt vooralsnog op het invoeren van mijn boeken en vervolgens de juiste omslagen (voor zover die aanwezig zijn) selecteren en mijn eigen trefwoorden toe te kennen. Als klein voorproefje op al die functionaliteiten, de vrienden, de recensies, de lijstjes... heb ik de widget toegevoegd aan deze blogpost.

10 opmerkingen:

Christian zei

Je houdt dus gewoon van het inkloppen van gegevens... ;-)

En die widget hoort natuurlijk in de sidebar hè!

Ik zie LibraryThing echt nog niet zo, maar goed... Wie weet als ik bij dat ding eenmaal ben aanbeland. Ik zou zomaar een account kunnen nemen!

Tim de Haan zei

@christian

Haha, ja klopt wat betreft die sidebar. Ik was alleen benieuwd of ie ook in een post zelf zou passen? Bovendien heb ik al zoveel widgets aan de zijkant...

Ik ben benieuwd hoe jij er straks mee o
omgaat als je eenmaal aan het inkloppen slaat ;-).

Luud de Brouwer zei

@Christian
Misschien lees je te weinig boeken ? ;)

Ik vind Librarything ook een leuke tool hoewel bij mij het heilige vuur niet zo hard is aangewakkerd als bij jou Tim! Ik doseer het en probeer vooral bij te houden wat ik nu lees en aankoop. Zodoende ben ik ook nog niet toe aan een betaalde account :).
Ik vind het wel leuk om te zien hoeveel mensen een boek ook hebben gelezen. Omdat ik me tot het Nederlands beperk is dat vaak niet om over naar huis te schrijven en omdat ik ook nogal eens wat lokaals lees, wordt dat nog minder.
Omdat ik mijn gelezen boeken op mijn eigen weblog "recenseer" heb ik automatisch ook een review voor Librarything.
Boeken zijn cool!

Tim de Haan zei

@luud

Ik denk dat de snaar die LibraryThing bij mij raakt in jouw laatste zin gebakken zit.

Boeken zijn inderdaad gewoon cool!

Christian zei

@Luud: Ik lees inderdaad te weinig boeken - daar moet ik mezelf meer tijd voor gunnen. Het is mijn zwakte, dat me dat de laatste jaren niet meer is gelukt...

Luud de Brouwer zei

@Christian
Ja, daar heb ik ook last van hoor. De vakantie is altijd een mooi moment om eens even wat pagina's achter me te laten. Maar jij leest wel veel online, daar lees jij veel meer dan ik en vele anderen.
Daar kun je alleen weinig mee bij Librarything :-).

Christian zei

@Luud: Ik lees ook veel artikelen en magazines, maar ja... Ook daar kun je in LibraryThing al niks mee! ;-)

Tim de Haan zei

@christian

Jammer, MagazineThing bestaat volgens mij nog niet ;-)

23 Dingen zei

Bijzonder toch, dat zo'n 23AD project heel veel zichtbaar maakt van mensen. Achter jou had ik helemaal geen boekenliefhebber gezocht!
En je hebt wel een bijzondere collectie moet ik zeggen. Mijn verzameling spiegelen aan de jouwe levert slechts 1 overeenkomstige titel. Maar wel een mooie: El negro en ik van Frank Westerman.

Jullie hebben een bibliotheek op het NA. Jij ziet vast wel minimaal EEN toepassing met LT voor die afdeling :-)

Tim de Haan zei

@23 dingen

Lezen vind ik geweldig. Ik heb helaas nog niet alles in LT staan. Toen ik even snel de jouwe bekeek zag ik in ieder geval nog een tweede overeenkomstig boek - die ik nog moet invoeren - Ararat van (ook) Westerman.