donderdag 1 oktober 2009

#21 Footnote, een sociaal archiefnetwerk

Ik raakte wat in verwarring al verticaal lezend van de titel bij #21 naar de rest van het artikel want Footnote, ja dat kende ik wel... Een slimme, handige 2.0 site van Amerikaanse hand en dus naast intuïtief zoeken voorzien van een slim businessmodel. In het zoeken en tonen loopt de site en de content een flink eind met je op, word je even lekker gemaakt...

Maar moet voor het echte werk uiteindelijk betaald worden. Het is vrij on-Nederlands om archieven, collecties (die immers met publiek geld zijn gefinancierd) al te zeer (voor commerciële tarieven) te vermarkten maar desalniettemin aardig om het af en toe in herinnering te brengen.

Maar Footnote kwam - ondanks dat ik er naar zocht middels CTRL+F - in de rest van de #23 archiefdingen-artikel niet meer voor. Dat ging vooral over bibliotheken en hun pogingen met 2.0 techniek nieuwe gebruikers te lokken en te verleiden eigen waarden, waardering, content, verwijzingen, verknopingen, verbindingen toe te voegen. En dat is geweldig hoewel ik er een kortstondig déjà vu (#18) moment bij had.

Archieven - als geheel - lijken wat dat betreft nog niet zo ver. Een tweetal - integrale - initiatieven, het afgelopen jaar geïnitieerd vanuit de Taskforce Archieven vallen op. Namelijk de Transcriptie-module en de Commentaar/Tagging-module. Doel van de modules zou zijn dat ze generiek ingezet kunnen worden bij verschillende archiefwebsites. Massaal is dit nog niet gebeurt en er zal ook nog wel wat aan gesleuteld mogen worden wil dit uiteindelijk gaan gebeuren maar het idee erachter en verdere ontwikkeling ervan juich ik van harte toe!De grote uitdaging voor de archieven de komende periode zal zijn hoe we, mede geïnspireerd op fantastische initiatieven als WorldCat met personalisatie
, widgets, Api´s en Applets - of simpelweg hoe ver je moet reizen voor een boek - onze collectie vele malen beter weten aan te bieden, te delen en uit te baten dan we nu doen. Te starten met NA4all, uiteraard met NA4all.

Update 4 oktober 2009: Ik bleek inderdaad geblogd te hebben over een ´foutieve´ dingen-tekst. Per abuis stond er een tekst van ding #21 van #23-dingen voor bibliotheken)op de #23-dingen voor archieven. Dit is inmiddels aangepast.

5 opmerkingen:

Christian zei

Volgens mij gaat dat hele artikel louter over Footnote... en komen er geen bibliotheken in voor. Kun je mij eens een kopie sturen van jullie tekst?

23 Dingen zei

Sorry Tim, inmiddels is de fout hersteld en weten we waar het aan lag dat je de biebtekst zag. Zou jammer zijn van het werk dat Bob Coret van Ding 22 heeft gemaakt.

Christian zei

@23 Dingen: Het ding over Footnote is geschreven door Marilou. Bob schreef over Genealogie 2.0 (maar ik denk dat we voor 23-Archiefdingen de volgorde der dingen enigszins hebben aangepast).

23 Dingen zei

@ Christian, hmm... maar Bob staat als auteur van het Footnote stuk... ik zal het aanpassen!

NAlibrary zei

Dat je over de foutieve tekst blogde, was voor mij juist wel leuk. De Worldcat zoek widget lijkt me super om nu al ergens in te plakken. Zou dat niet al op het huidige nationaalarchief.nl kunnen? En anders probeer ik het gewoon op mijn blog ;-)