maandag 17 augustus 2009

#13 Twitter

Twitter...

Lang moest ik er niets van hebben, leek het mij een () hedonistische variant van web 2.0 uitingen waarbij je hééél hard roept wie je bent, wat je doet waarom je 't doet en daardoor vooral hoe goed dat ook wel niet is. Dat komt denk ik ook door een vergelijkbare maar beslist niet gelijkwaardige variant op Hyves (Nederlanse profielensite): de WWW (wie wat waar)














Welke wel expliciet oproept te melden aan je vrienden waar je bent en wat je doet. En iedereen die Twitter niet of nauwelijks kent zegt:



Oooh maar da's toch een soort van WWW zoals bij Hyves zodat je verteld dat je een boterham eet of naar het toilet moet.

Enfin, terug naar mijn begin.., ik was een Twitter-weigeraar. Tot op een zeker moment, bij wijze van ongeluk DonCarlito mij uitnodigde voor Twitter. Zijn oproep kon ik niet weerstaan, C. is immers een goede vriend. Hoewel dit achteraf (vermoedelijk) meer te wijten was aan het klakkeloos doorklikken door hem, van een aantal (standaard)vragen na het aanmaken van een Twitteraccount - daarbij wordt ook verzocht bijvoorbeeld je Gmail-adresboek even door te lichten c.q. te delen - dan aan een bevriende actie.















Ik ben er namelijk ook bijna een keer ingestonken

Die uitnodiging van C. vond plaats op 13 juni 2008. Ik weet het nog zo goed omdat ik de uitnodiging terug kan vinden in mijn Gmailbox, Why Bother Throwing Away met zulke hoeveelheden gratis opslagruimte .





Mijn eerste tweet (twitterbericht) terug vinden is zo makkelijk nog niet, hierover hebben al meerdere collega's uit het archiefwereldje hun hoofd gebroken, met het oog op het archiveren van tweets. De beste tools waarmee je tot circa 3200 berichten terug kan archiveren zijn Tweetdumpr (op 't moment van bloggen buiten gebruik) en de min of meer vergelijkbare Tweetbackup. Tweetdumpr schijnt overigens weer erg matig te zijn in ´t meenemen van de metadatering rondom het bericht. Ook prima werkend is Tweetake maar dat gaat slechts tot 1000 berichten terug en waarmee ik dus (met +1500 tweets, & groeiend) ongeveer 1/3e van mijn berichten mis. De afgelopen periode is er ook buiten de archivarissen om wat beweging in het archiveren van tweets te komen.

Maar goed Twitter blinkt niet uit in een lang geheugen dingen waarvan ik zeker weet dat ik ze geschreven heb zijn amper meer te vinden via de Zoekfunctionaliteit search.twitter.com.

Zoals mijn tweets tijdens het Rotterdamse Filmfestival 2009, toen ik voor ´t eerst echt fanatiek aan het twitteren sloeg en minirecensies van door mij bekeken films plaatste voorzien van twee hashtags ( tagmethodiek van twitter) #iffr09 voor 't festival en #thumbs voor de score. Doel ervan was dat andere festivalgangers d´r wat aan zouden hebben bij hun keuze en dat ik achteraf nog eens kon terugkijken. Tevreden sloot ik al twitterend een mooi festival af met:
Het #iffr09 voor mij zit er bijna op, op JCVD na. Van de geplande 19 zijn het er 16 geworden en slechts bij één weggerend. Niet slecht 6 months ago
Maar zoek je 6 maanden later daar nog eens op, geeft search.twitter.com niet thuis







Met hangen en wurgen krijg ik via de zoekmachine van hashtag.org slechts 3 resultaten, gehaald met de hashtag #iffr09. Zoeken op #thumbs is zelfs heilloos. RT (retweets, het doorpompen van een bericht naar een nieuwe kring gebruikers) van mij worden in een aantal gevallen wel weer getoond maar 13 recensies ben ik gewoon kwijt.
















Ik zal er geen halszaak van maken, een deel van de lol van Twitter is het vluchtige karakter hoewel dit kortetermijngeheugen mij wel erg verbaasde, ik had wat meer robuustheid verwacht. En zo zijn er nog wel wat dingetjes. Zo kan blinkt Twitter niet uit in overzichtelijkheid, clustering van reacties de zogenaamde @´s en RT´s. Dit staat ook op de planning om te verbeteren in combinatie met locatiegebonden informatie en nieuwe, geheime, andere businessmodellen.

Maar terug naar de lol van Twitter, want leuk is Twitteren vooral voor mij. Je moet er geen mythische proporties aan toedichten, niet een zoveelste killer-app die je móét hebben. Twitter is voor mij een digitale koffieautomaat waar je met collega's, vrienden en toevallige passanten een hele hoop zin en onzin deelt. Klagers en onderzoeken over het hoge, nutteloze gehalte van Twitter neem ik dan ook met een korreltje zout. Alsof we koffieautomaten afschaffen vanwege het hoge gehalte nonsense die ernaast gebezigd wordt. Bovendien stelt @ElChido terecht over een dergelijk onderzoek dat een 40% score van zinloos gebabbel op alle berichten in vele vergaderingen ruimschoots wordt overschreden. Touché!

En eigenlijk bagatelliseer ik daarmee Twitter te veel want naast een leuke applicatie is het ook een prachtige, ingenieuze vinding. Zo simpel en krachtig en ook zo flexibel dat ie via API's in tal van andere toepassingen kan worden geïntegreerd, zo aanlokkenlijk om tegen aan te programmeren dat je inmiddels via honderden spin-offs foto's, muziek, url's, video's of tweets van kamerleden kan delen cq volgen. Bovendien heeft Twitter een slim systeem van volgen, het uitsluiten van volgers of zelfs figuren die je nog niet volgt, het reageren op anderen of het doorpompen van berichten van anderen. Op de een of andere wijze is Twitter daardoor verrassend vriendelijk gebleven in 't dagelijks gebruik. Scheldpartijen vinden amper plaats, virtuele neqschoten zijn niet nodig en wegjorissen lijkt niet aan de orde. Een verademing ten opzichte van willekeurige fora, shock-logs of nieuwssites.

Uiteindelijk ligt de toekomst in handen van de gebruikers van Twitter zelf, wat zij ermee zullen doen.

Tot slot een kleine handreiking naar allen die Twitter maar onzin vinden, nutteloos gekwetter, informatieruis en interessantdoenerij.. Flutter, de nieuwe hype!




Update: ik heb via Twitter backup mijn eerste tweet toch nog weten te achterhalen, in .html format staat het hier onder:


2008-06-13 17:34:40
timmietovenaar: klooien met mijn nieuwe ASUS EEE 900 minilaptopje en ingaan op DonCarlito´s uitnodiging

3 opmerkingen:

Luud de Brouwer zei

Ok, Twitter is jouw "ding". Duidelijk.
Ik ga eens met die backupapps aan de slag. Goeie tips en leuk om eem keer over mijn eigen twitterverleden te posten.

23 Dingen zei

Hi, de minpunten die je opnoemt mbt de archivering herken ik wel. Laten we maar eens zien wat de hashtag #info09 over een paar weken doet!

Ik heb het niet uitgeprobeerd, maar is TweetByMail leuk om te proberen? Idealiter zend het een cc-tje naar je mailadres. En aangezien je nog pas 5% van je Gmail hebt gebruikt kan je het daar wel heen laten gaan. Je eigen archiefje opbouwen...

Goh...van de week zag ik voor het eerst The Holy Grail op DVD en wat denk je! Tim de "WHAT is your favorite color?" Tovernaar! Dat was de missing link :-)

Tim de Haan zei

@23 dingen

LOL voor je laatste opmerking. Bedankt voor die tip.

Ik ben ook erg benieuwd naar die Tweet By Mail-tip, leuke suggestie.