maandag 29 juni 2009

#6 Flickr

Ik ben niet zo van Flickr, gewoon niet, niet met een bijzondere reden. Ik zag de trein van Flickr voorbij denderen, vond 't mooi, prachtig zelfs en dat was het dan.

Nu kan ik heel krampachtig gaan zoeken naar -tig redenen waarom niet.
  • Flickr is van Yahoo en ik van Google, met je gmail-account ben je bij het aanmaken van een Flickr-account nergens. Sterker nog, moet je om in te loggen (en je wilt een yahoo-accoutn vermijden) een of ander krankzinnig ymail-account aanmaken
  • Flickr heeft m.i. een niet zo'n heel mooie integratie van foto en kaart
  • Flickr heeft zo nu en dan wel eens de neiging onschuldig materiaal wel te censureren tot grote ontevredenheid van gebuikers
Maar da's natuurlijk allemaal grote onzin want de echte reden is dat ik een Picasagebruiker ben, inderdaad, inmiddels opgenomen in de stal van mijn favoriete, geliefde Google waarmee het dus ook (mail, maps etcetera) vrij goed schakelt. Qua functionaliteiten hoef je het niet te laten, die zijn grofweg vergelijkbaar met Flickr. Taggen en Opmerkingen toevoegen is bij beiden geen probleem.

Flickr heeft (daar ben ik dan weer wel jaloers op) de optie tot het toevoegen van notes,

Picasa heeft daar tegenover weer de alleraardigste tool naamlabels.

Maar ja, om notes toe te kunnen voegen aan foto's, kaarten en andersoortig materiaal op Flickr the Commons achtige initiatieven waar we sinds vorig jaar met het Nationaal met veel plezier en grote tevredenheid (bereik, exposure, verassende vragen en contacten) bij zijn aangesloten... Dien je toch wel een account te hebben om te kunnen spelen.

En dat spelen binnen Flickr, kan en zal ik niet ontkennen, is erg leuk. Met name de tagging- en note opties spreken mij aan omdat het je als gebruiker in staat stelt op een snelle manier met minimale middelen kennis, waarde toe te voegen aan materiaal. Zelf ben ik een fan van kaarmateriaal en was ik zelfs in de gelegenheid een set van 25 kaarten toe te voegen aan de Commons Account van het Nationaal Archief. Waarna ik via de notes mijzelf weer kon uitleven.
2 opmerkingen:

23 Dingen zei

Tja, Flickr of Picasa. Ik heb zelf meer de indruk dat Flickr meer door professionals en organisaties wordt toegepast, ondanks inderdaad enkele beperkingen die jij noemt.
En Picasa misschien toch meer door particulieren? Maar mogelijk zit ik er naast?

Ben het met je eens dat het geotaggen bij Picasa veel beter gaat dan met Yahoo Maps.

Timmietovenaar zei

Dat gevoel heb ik ook hoor.

Wat dat betreft ziet Flickr er ook net iets scherper en gelikter uit dan Picasa die wat mijn gevoel betreft iets meer tegen een familie-album aanschuurt.

Maar ja, eenmaal gewenning ;-)