maandag 29 juni 2009

#7 Mashups

Mashups zijn cool! Een soort van ding waarbij de geheel meer is dan de som der delen. En dat kan alle kanten op waaien. Om alleen al bij te blijven op het gebied van ding #6 kijk ik zo nu en dan voor de Flickr mashups op deze site waar inmiddels 456 mashups op staan, het merendeel hilarisch, leuk en bepaald niet altijd nuttig maar zo nu en dan zitten er pareltjes tussen.

Flickr is niet de enige tool om mee te mashuppen. Zelf speel ik wel eens met Google Maps en de mogelijkheden die dat biedt om aan een geografische laag, foto's, documenten of zelfs losse vormen en kleuren toe te voegen zoals hieronder bij de bouwplaats van mijn nieuwe woning.


Stadtswerf, Delfshaven weergeven op een grotere kaart

De laatste tijd lijkt het of we in het Nederlandse Archiefwereldje meer en meer aandacht krijgen voor de kracht, de lol en het nut van mashups, ongetwijfeld door de vele aandacht die het begrip de afgelopen jaren heeft gekregen en zelfs doorsijpelde tot de 'gevestigde, papieren media. Zo hebben bijvoorbeeld het Gemeentearchief Rotterdam of het Archief Eemland prachtige geografisch georiënteerde mashups draaien. Wat dat betreft lenen de beide onderwerpen (het bombardement van Rotterdam in 1940 en 750 jaar Amersfoort) zich ook uitstekend in een geografische presentatieomgeving.

Van een andere wat andere historische orde is bijvoorbeeld de Celluloid Remix, een wedstrijd geïnitieerd uit het Beelden voor de Toekomst project & het Filmmuseum waarin wordt opgeroepen te sleutelen, te rommelen te mixen in één van door het project beschikbaar gestelde 21 filmpjes.
Of bijvoorbeeld de mashups gemaakt met Flickr the Commons foto's die vervolgens weer op handtassen en T-shirts worden geprojecteerd (en waarvan ik heel even de betreffende link van kwijt :-( ben maar die ik ongetwijfeld weer ga vinden). Wat dat betreft zit je dan niet zover meer af van de m.i. originele uitvinder van de mashup, Picasso met zijn collages.

Geen opmerkingen: